21. elokuuta 2015

Kohti yläkertaa

Kesän kuluessa rakennushommat ovat siirtyneet pikkuhiljaa kohti yläkertaa. Konkreettisesti tämä on tapahtunut portaiden rakentamisen muodossa. Portaat ovat nyt siltä osin valmiit, että niitä pitkin pääsee nyt sujuvasti kipuamaan ylös ja niinpä myös perheemme pienin jäsen eli Aa on jo käynyt ihmettelemässä että mitäs ne vanhemmat siellä yläilmoissa ovatkaan touhunneet.

Alakerrassa ollaan siirrytty rakentamisesta asumisen harjoitteluun. Sauna on lämmitetty ensimmäisen kerran ja voin ihan rehellisen puolueellisesti kertoa, että oli ehdottomasti parhaat löylyt ikinä :) Yötä ollaan valmiissa alakerrassa oltu jo kahdesti (toimme talolle siis vuodesohvan ja tyttären huoneessa on matkasänky ollutkin jo pitkään päiväunia varten) ja arkiaamun hoitopaikka-työpaikka-liikennöintiäkin testattu jo kertaalleen.

Alakerrasta puuttuu siis vielä portaiden viimeistelyä sekä isomman vessan kalustusta. Myös kodinhoitohuoneesta puuttuu pari kaappia yms. pientä. Olenkin pohtinut, että tämä blogi siirtyy nyt alakerran osalta seuraamaan vain isompien töiden valmistumista mutta valmiit huoneet rauhoitetaan jo yksityiskäyttöön. Eli mitään sisustus-/lifestyle-blogia tästä ei tule. Enimmäkseen täällä voidaan seurataan sitten jatkossa yläkerran valmistumista.

Lupasin edellisessä kirjoituksessa kuvata portaiden suoran osuuden rakentamista, joten tässä kuvien muodossa:

portaiden suoraa osuutta kannatteleva tukipuu (toinen niistä) valmistumassa
Tukipuut kiinnitettiin kulman ylimpään portaaseen, kantavaan väliseinään ja yläkerran lattiaan (=välipohja)
kiinnitys kulmaportaaseen: portaan päälle laitettiin puu, jonka avulla porraskorkeus saatiin oikeaksi

Kantavaan väliseinään ja välipohjaan tukipuu kiinnitettiin vielä kulmaraudoilla ja seinärunkoon ruuveilla.
Olohuoneen puolelta.
Näistähän tulee umpiportaat, eli eteisen puolelle rakennetaan seinänpätkä, joka peittää portaat. Portaiden alle jää sitten vaatesäilytystilaa eli paikka naulakolle. Ulko-ovi jää vasemmalle, kulku olohuoneeseen oikealle.

Portaiden puolelta väliseinän runkoa.
Sitten vaan vaneria pintaan. Askelman vanerilevy lepää aina etureunan päällä.
Keskelle tehtiin vielä tuki, johon käytettiin alatukipuista pois leikattuja kolmioita sekä suoraa pitkää puuta. Kolmiot ruuvattiin yläpuolelta vanereihin ja pitkä tukipuu liimattiin ja ruuvattiin kiinni kolmioihin. Tukevat raput tuli!
Portaiden yläpää olohuioneen puolelta: keskitukipuuta jatkettiin tässä kohdassa
Timpuri työssään levytettyä väliseinää tasoittamassa
Tämmöinen kerros pontattua lautaa tulee sitten jokaisen askelman kohdalle, vanerin päälle. Nämä liimataan yhteen ja ruuvataan paikoilleen.
Näkymä portaan kulmasta yläkertaan. Ylös vasemmalle tulee kaide, mietinnässä on olisiko se lasinen vai kenties metallinen..
Portaiden alaosa umpeen levytettynä eli näkymä etuovelta portaisiin.
Askelman koko on 25 x 97 cm ja nousu 18,5 cm.
Ajattelimme päällystää portaat kokolattiamatolla.
 Kesä ja syksy jatkuu tästä siis yläkerran seinien villoitus- ja levytyshommissa, ulkoseinien maalaamisen parissa sekä toivon mukaan pian myös muuttopuuhissa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti